FAQ  •  Search  •  Memberlist  •  Usergroups   •  Register  •  Profile  •  Log in to check your private messages  •  Log in
 
 
 Cavic-press View next topic
View previous topic
Author Message
AngieNS



Joined: 23 Mar 2008
Posts: 5

Posted: Sun Mar 23, 2008 1:17 am



Čavić: Srbijo, samo zajedno, tako smo najjači
Subota, 22. mart 2008. 23:57

Evropski rekorder na 50 metara delfin, Milorad Čavić, odlukom Evropske plivačke federacije (LEN) morao je da se ranije vrati kući sa Evropskog prvenstva u Ajndhovenu i to samo sa jednom zlatnom medaljom. Da su mu dozvolili, himna "Bože, pravde", verovatno bi se još koji put čula u Holandiji...

Čavić je u subotu predveče stigao u Beograd. Na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je veliki broj novinara, a srpski plivač je preko njih poručio svojoj zemlji: "Srbijo, moramo da radimo zajedno, samo zajedno možemo da pobedimo!".

"Još jednom hvala svima što ste došli i puno hvala svima koji su me podržavali u ovih 48 sati. Mnogi su smatrali da je ono što sam uradio (nošenje majice sa ćiriličnom porukom: Kosovo je Srbija) jeste politika. Ja ne mislim tako. Hteo sam samo da tako prenesem poruku svom narodu, svojoj zemlji", rekao je Čavić.

Srpski plivač je objasnio da je svojim postupkom želeo da poruči da je uvek uz svoj narod i svoju zemlju.

"Shvatio sam da nisam samo sportista, već i ambasador svoje zemlje i da na svakom mestu mogu i moram da pokušam da pomognem svom narodu, a moj izbor je bio ovakav. Svi znaju šta se dešava u Srbiji, koliko je ljudima teško, pogotovo Srbima na Kosovu", rekao je Čavić.

Još pre nego što je obukao majicu bio je svestan koliko je njegov potez rizičan. Bez obzira na to, ipak je hrabro izašao na pobedničko postolje.

"Morao sam svima da prenesem tu pozitivnu energiju...Srbijo, moramo da budemo zajedno, samo zajdno smo jaki i samo zajedno možemo da idemo napred i da pobedimo", poručio je Čavić.

Sa beogradskog aerodroma Čavić je otišao na prijem kod predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice, koji mu je poklonio srpsku zastavu, poželevši mu da osvoji olimpijsku medalju i "podigne srpsku trobojku na pobedničko postolje u Pekingu".

Koštunica rekao je da je evropski šampion svojom sjajnom pobedom (na 50 metara delfin) pred očima celog sveta visoko podigao našu najdragoceniju istinu koja glasi: Kosovo je Srbija.

Ovom pobedom naš prvak Milorad Čavić je ujedinio i učinio ponosnom celu naciju. Srbija se pobedama, pravom, pravdom i istinom bori za Kosovo, naglasio je premijer Koštunica.

(MONDO)
AngieNS



Joined: 23 Mar 2008
Posts: 5

Posted: Sun Mar 23, 2008 1:20 am

Stigao naš junak


ŠAMPION je sa nama! Milorad Čavić u subotu se iz Ajndhovena vratio u Beograd. Najbrži leptir Evrope ušao je u salu beogradskog aerodroma nasmejan i sa podignutom rukom uvis.
- Uopšte nije tačno da sam majicu nosio iz političkih razloga, to nikako ne odgovara istini - odmah je rekao. - Ja sam samo želeo da predstavim srpsku državu i pomognem svom narodu. Svestan sam da je to bio i rizik, ali bilo mi je najbitnije da prenesem svom narodu pozitivnu energiju i poručim da smo zajedno jači i da samo tako možemo napred. Bez ove energije nikako ne možemo ići napred. Iskreno, nisam očekivao da će da me suspenduju.
Naš najbolji plivač je ponovio da je dve nedelje razmišljao da li da obuče majicu.
- Pre evropskog prvenstva na Floridu je došla moja devojka Nadežda i donela mi je ovu crvenu majicu na kojoj je pisalo „Kosovo je Srbija“. Razmišljao sam i na kraju odlučio da moram da je obučem na EP i podignem moral narodu na Kosovu. Zato se ne kajem što sam to uradio. Moglo je da ispadne i gore, ali je sad najvažnije da mogu da nastavim pripreme za Olimpijadu.
Jedno od novinarskih pitanja bilo je da li se boji da će njegov čin biti zloupotrebljen u političke svrhe.
- To neću nikako dozvoliti. Ovo što sam uradio, nema veze sa politikom. Ja sam sportista koji je želeo samo da prenese pozitivnu energiju da svi Srbi misle isto.
Jedan od stranih kolega upitao je da li se boji da će se ovaj čin odraziti na njegov status u Americi, gde živi i trenira?
- Mislim da neće, treniram u ekipi gde svi znaju ko sam i kakav sam. Ja ne provociram nasilje. Znaju da volim sport i verujem da će ovo vremenom polako da se zaboravi.
Bilo je i šaljivih pitanja, u stilu da li će obući sličnu majicu ili šta misli o nekim predlozima da svi sportisti nose majice na kojima bi pisalo: „I ja mislim isto kao Čavić“.
- Možda da obučem majicu na kojoj bi pisalo „Ipak je Srbija“ - našalio se Čavić, dodajući o predlogu kolega: „Ne znam, sve zavisi u kojoj bi se zemlji takmičili, pošto je ovde ispalo da i Norvežani znaju da čitaju ćirilicu. A, moja poruka je bila ćirilična i bila je upućena samo narodu Srbije“.
Čavić će ostati desetak dana u Srbiji, a potom leti na Floridu.

TUŽBA
PREDSEDNIK Plivačkog saveza, Dušan Dimitrijević najavio je da će naša organizacija da tuži Organizacioni komitet. - Prilikom ceremonije dodele medalja domaćin je napravio krupnu grešku, na jarbolu nije bila naša zastava i zbog toga ćemo zatražiti najstrožu kaznu za Holanđane - istakao je Dimitrijević.
SPONZORI
PETAR Popović, menadžer i trener Milorada Čavića zahvalio se i sponzorskom pulu (Udruženje banaka Srbije, Dajrekt medija, Beogradska berza, Olimpijski komitet) što je omogućio Miloradu uslove da se priprema za vrhunske rezultate.
Zahvalio se i Ministarstvu za infrastrukturu koje je angažovalo privatnu avio kompaniju „Prins“ da bi se što pre vratili iz Holandije.

SRPSKOM NAJBOLJEM PLIVAČU, DALEKO PREKO OKEANA, OTADŽBINA ODUVEK BILA U SRCU
LJUBAV PREMA SRBIJI OD RODITELJA

SRBIJA je oduvek u srcu Milorada Čavića. Popularni Čavke rođen je 31. maja 1984. u Anhajmu, Kalifornija, SAD. Otac Dušan i majka Ljiljana usadili su mu ljubav prema otadžbini, a već kao desetogodišnjak je postao član Partizana.
- Letnje raspuste je provodio u Beogradu i pre 14 godina njegov otac ga je doveo kod nas u klub. Ispunili smo mu želju, a on je već sa 16 godina pokazao raskošan talenat - priseća se početaka Čavićev trener Petar Popović.
Milorad u autobiografskom tekstu na svom sajtu priča o velikoj strasti prema plivanju.
„Plivanje je za mene oduvek bilo od izuzetnog značaja u životu i formiralo me je kao čoveka u svakom mogućem smislu. Plivanje mi je otvorilo svet kreativnosti i upoznalo me sa takmičarskim duhom... Sve što sam radio u vodi bilo je istraživačkog duha i sa ciljem da postanem brži i okretniji. Shvatio sam da je plivačko okruženje za mene raj, i u dubini duše sam osetio da će voda otkriti moju najveću životnu strast - takmičenje“.
Napisaće Čavić da mu se sav trud isplatio, da je u srednjoj školi svakodnevno sanjao savršenu trku. Priznaće i da ta strast nije bila konstantna kroz njegovu karijeru.
„U decembru 2003. neočekivano sam oborio svetski rekord na 100 m delfin na EP u malim bazenima u Dablinu. Moj san se konačno ostvario - slike simulacija trka, koje sam imao po hiljadu puta u glavi, su se najzad ostvarile. Bio sam na vrhu sveta. Kada sam se vratio iz Irske, ostavio sam svoje snove za sobom, moj životni cilj da oborim svetski rekord i da pomerim granice onoga što je ljudski moguće je bio ostvaren... Međutim, tada sam osetio da je ona vatra utihnula. Osetio sam se praznim pre mog nastupa na Olimpijskim igrama 2004. u Atini. To je bio početak dvogodišnjeg mračnog doba moje karijere“.
Podsetiće Čavić na poražavajuće atinsko iskustvo na 100 m delfin, kada mu je u polufinalnoj trci ušla voda u kostim, što ga je spustilo na 16. mesto. Sledeću, 2005, pamtiće po velikim bolovima u donjem delu leđa, zbog kojih nije mogao intenzivno da trenira. Te godine je na SP u Montrealu stigao do 10. mesta na 50 i 100 m delfin. Bolovi su nepodnošljivi, zbog čega je nezvanično posle studentskog šampionata Amerike odlučio da prekine sa plivanjem. Srećom, sa prijateljem je iznajmio stan, uz koga je osetio strast prema plivanju i posle četiri meseca se vratio bazenu.
„Od avgusta do decembra 2006. trenirao sam intenzivnije nego ikad, i uspeo da osvojim dve evropske titule u malim bazenima u Helsinkiju. Posle skoro jednomesečne pauze zbog obaveza na fakultetu, počele su dvomesečne intenzivne pripreme za SP u Melburnu, gde sam ostvario treće najbrže vreme na svetu te godine. Od tog trenutka sam bio ubeđen da solidnijim treniranjem i sa novom strašću za sport, imam šansu da osvojim medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine...“
Milorad je posle Melburna u maju diplomirao na Univerzitetu Berkli. Prošlog leta je, posle velike borbe, uspeo da dobije pomoć sponzora - Udruženja banaka Srbije, Beogradske berze, Dajrekt medije, Olimpijskog komiteta Srbije. I odužio se na najlepši mogući način: u Debrecinu je osvojio zlato na 50 i 100 m delfin. Od januara u timu čuvenog Majka Botoma na Floridi brusi olimpijsku medalju.
S. K.

AMERIKA
- POSLE 2003. Amerikanci su nekoliko puta zvali Čavića da pliva za njih, garantovali mu mesto u štafeti 4h100 m, ali on je zbog velike ljubavi prema Srbiji to uvek odbijao - priča trener Petar Popović, koji je zaslužan za Čavićeve uspehe.
TRENINZI
- MOJ svaki dan je gotovo isti. Doručkujem u 7.30, sat kasnije odlazim u teretanu i trening završavam u 11.30, ponekad i u 12.00. Posle skoknem do kuće, ručam, odspavam sat i po. Ponovo nešto pojedem u 14.30, jer od 15.30 do 18.30 treniram.
(Novosti)
AngieNS



Joined: 23 Mar 2008
Posts: 5

Posted: Sun Mar 23, 2008 1:25 am

Evropski šampion u plivanju sinoć doputovao u Beograd
Milorad Čavić: Ja verujem u Srbiju


Najbolji srpski plivač svih vremena, Milorad Čavić, stigao je u Beograd. Zlatni leptir iz Ajndhovena pre vremana se vratio sa Evropskog prvenstva, pošto je suspendovan sa daljeg takmičenja od strane Evropske plivačke federacije zato što je nosio majicu sa natpisom „Kosovo je Srbija“, iako je šampionske ambicije gajio u još dve discipline, 100 metar delfin i 100 metara slobodno.

Iako vidno razočaran zbog epiloga kontinentalnog šampionata, Čavić je ostao optimista i čvrsto rešen da sve nedaće koje su ga zadesile naplati na Olimpijskim igrama u Pekingu ovog leta.
- Presrećan sam što sam ovako dočekan u Beogradu. Ja nisam samo sportista već i ambasador Srbije. Mnogi su mislili da je onaj moj potez iz Ajndhovena politički motivisan, a ja vas uveravam da to nije istina. Dokle god sam u poziciji da na bilo koji način utičem na ljude, ja to moram da uradim. Znam kako se živi u Srbiji i ovo je samo mali doprinos našem narodu koji se nalazi u teškoj situaciji. Ono što je stajalo na majici, zna ceo srpski narod i bolje preneti poruku Evropi i svetu ne može biti od postavljanja evropskog rekorda - bile su prve reči Čavić po sletanju na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“.
Iako rigorozna i nepravedna odluka LEN-a, Čavić je bio svestan rizika koji preuzima oblačenjem (ne) sporne majice.
- Bilo mi je jasno da može doći do eventualnih posledica, ali morao sam svima da prenesem tu pozitivnu energiju. Srbijo, moramo da budemo zajedno, samo zajedno smo jaki i samo zajedno možemo da idemo napred i da pobedimo - uzbuđeno je konstatovao Čavić.
Ma kako to zvučalo, kazna za srpskog plivača mogla je biti još drastičnija.
- Naravno da sam veoma razočaran činjenicom da nisam mogao da nastavim da se takmičim, ali s druge strane, dobra stvar je što suspenzija ističe u ponedeljak, a mogla je biti još drastičnija, i da ću se od tog trenutka potpuno okrenuti narednim takmičenjima, a pre svega pripremama za Olimpijske igre.
Ostvarenim rezultatom i svim onim što je posle toga usledilo, stavilo je Čavića u epicentar zbivanja u Ajndhovenu.
- Moram priznati da sam se malo neprijatno osećao jer su me svi čudno gledali. Ne znam da li su mislili pozitivno ili negativno o meni. Jedno je sigurno, ne bi trebalo to ponoviti do završetka Olimpijskih igara u Pekingu - uz osmeh je konstatovao Čavić.
Srpski plivač dodao je da mu je vrlo žao zbog suspenzije, pošto nije mogao da pokuša da osvoji medalju i na 100 metara delfin.
- Šta da radim, mogu samo da idem dalje, da se spreman za Olimpijske igre, pošto verujem da je realno da se tamo okitim medaljom - naveo je Čavić, koji je ideju da obuče spornu majicu dobio pre dve nedelje od svoje devojke iz Beograda.
Nakon što je na Aerodromu „Nikola Tesla“ imao spontani doček navijača, prijatelja, novinara i poštovalaca, Milorad Čavić je pod policijskom pratnjom napustio Surčin. Specijalnim automobilom Vlade Srbije direktno se zaputio u kabinet premijera Vojislava Koštunice koji ga je sinoć primio. I predsednik Srbije Boris Tadić, najavio je sastanak sa Miloradom, on će ga primiti sutra, dok je nakon toga dogovoren susret evropskog rekordera sa ministarkom sporta i omladine Snežanom Samardžić-Marković.
Koštunica poslao avion u Holandiju po Čavića
Evropski prvak i rekorder u plivanju Milorad Čavić stigao je sinoć u Beograd avionom Vlade Srbije, koji je po njega poslao premijer Vojislav Koštunica. Čavić, novi srpski sportski heroj, diskvalifikovan je sa Evropskog prvenstva u Ajndhovenu jer je nosio majicu sa natpisom „Kosovo je Srbija“, što je LEN protumačio političkim angažmanom.
- Trebalo je da se vratimo iz Holandije redovnom linijom iz Diseldorfa, ali u petak veče su nam javili da će po nas doći avion Vlade Srbije. Bili smo veoma iznenađeni, ali i dirnuti gestom premijera.
(Blic)
AngieNS



Joined: 23 Mar 2008
Posts: 5

Posted: Sun Mar 23, 2008 1:28 am

Čavić stigao u Beograd


Najbolji srpski plivač Milorad Čavić, koji je na prvenstvu Evrope u holandskom gradu Ajndhovenu osvojio zlatnu medalju u disciplini 50 metara delfin, doputovao je u Beograd. Čavić je u Ajndhovenu trebalo da učestvuje u još dve discipline – 100 metara slobodno i 100 metara delfin, ali ga je Evropska plivačka federacija (LEN) suspedovala jer je na ceremoniji proglašenja pobednika nosio majicu sa natpisom "Kosovo je Srbija".

"Presrećan sam što sam ovako dočekan u Beogradu. Samo zajedno možemo da pobedimo i to je moja poruka našoj javnosti", rekao je Čavić po dolasku na aerodrom "Nikola Tesla".

"Nedavno sam shvatio da nisam samo sportista, već i ambasador svoje zemlje i da moram da je, dokle god sam u prilici, predstavljam u svetu, da joj pomažem. Bio sam svestan rizika, ali nisam očekivao ovako oštru reakciju Evropske plivačke federacije", rekao je Čavić na konferenciji za novinare na beogradskom aerodromu.

Novog evropskog rekordera je na aerodromu "Nikola Tesla", pored predstavnika medija, sačekalo i oko 100 ljudi sa srpskim zastavama, majicama i bedževima sa natpisom "Kosovo je Srbija", ali i oznakama Demokratske stranke Srbije.

Čavić je, ipak, istakao da neće dozvoliti da političari koriste njegov potez u Holandiji.

"Nije istina da sam želeo da pošaljem političku poruku i neću dozvoliti da me političari svojataju. Nisam član nijedne političke stranke, niti ću biti", rekao je Čavić.

"Svestan sam koliko je teško Srbima na Kosovu, ali i da ne mogu da im kao sportista mnogo pomognem. Želeo sam, ipak, da pokušam da ih podignem, a postoji li bolji način da se to učini nego evropskim rekordom", naglasio je evropski šampion u disciplini 50 metara delfin.

Čavić je dodao da verovatno neće u budućnosti učiniti sličan potez, ali se našalio na pitanje novinara kakvu će majicu nositi na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Pekingu.

"Sigurno će biti neki natpis na ćirilici. Možda 'Ipak je Srbija'", rekao je plivač, koji ima i srpsko i američko državljanstvo i koji trenira na Floridi.

"Iskreno sam se iznenadio kada su svi shvatili moju poruku u Ajdhovenu, pošto sam namerno nosio majicu ispisanu ćirilicom, jer je natpis bio upućen Srbima", dodao je Čavić.

Srpski plivač je kazao i da su reakcije njegovih kolega u Holandiji bile vrlo raznolike.

"Bilo mi je jako nezgodno. Neki su me hvalili, pošto sam prvi učinio ovako nešto, ali su me drugi čudno gledali, nisam mogao da vidim da li iz pozitivnih ili negativnih razloga. Ipak sam bio onaj o kome se pričaju priče. Uglavnom su svi bili u šoku", rekao je.

Čavić je dodao da mu je vrlo žao zbog suspenzije, pošto nije mogao da pokuša da osvoji medalju i na 100 metara delfin.

"Šta da radim, mogu samo da idem dalje, da se spreman za Olimpijske igre, pošto verujem da je realno da se tamo okitim medaljom", naveo je najbolji srpski plivač, koji je ideju da obuče spornu majicu dobio pre dve nedelje od svoje devojke iz Beograda.

Predsednik Plivačkog saveza Srbije Dušan Dimitrijević kazao je da je očekivao da Čavić bude opomenut, ali ne i suspendovan.

"Bilo je i mnogo većih prekršaja, ali niko nikada nije ovako kažnjen... Organizatori su, pored toga, napravili veliki propust, pošto pri dodeli medalja nisu istakli srpsku zastavu", rekao je Dimitrijević.

Čavić, koga je na aerodromu dočekao i državni sekretar za sport Vlajko Senić, kasnije večeras ići će na prijem kod srpskog premijera Vojislava Koštunice, a u ponedeljak i kod predsednika Borisa Tadića i ministra za sport Snežane Samardžić-Marković.
(B 92)
AngieNS



Joined: 23 Mar 2008
Posts: 5

Posted: Sun Mar 23, 2008 1:32 am


Не само спортиста, него и амбасадор Србије


Европски првак и рекордер Милорад Чавић, по превременом повратку с шампионата Старог континента у Ајндховену, каже да је његова порука с мајице „Косово је Србија” била упућ
ена Србима, а не свету због чега је и била написана ћирилицом


У време када је требало да плива у полуфиналу европског првенства Милорад Чавић је био у авиону ка Београду. Свом прваку и рекордеру на 50 делфин Европска пливачка федерација (ЛЕН) је наплатила цех што је на додели медаља носио мајицу на којој је писало „Србија је Косово”.

– Хвала свима који имају разумевање за мој потез. Био сам свестан да моја одлука носи ризик, иако нисам претпостављао да ћу да будем овако кажњен, – рекао је Чавић на дочеку на београдском аеродрому и казао нешто што на нов начин осветљава улогу шампиона. – Схватио сам да нисам само спортиста, него и амбасадор ове државе. Знам да Србима на Косову не могу да помогнем, али могу да их подигнем, да пошаљем позитивну енергију Србији. Моја порука није била политичка, није била намењена свету, него Србима и зато је и била написана ћирилицом. Нисам члан ниједне политичке странке у Србији и нећу дозволити да ме било која партија својата, али желим да поручим да смо ми као држава, као народ, само заједно јаки и да само заједничким снагама можемо напред. На замисао да овако поступим дошао сам пре две недеље. Из Београда ми је у посету дошла девојка и на њој сам видео беџ „Косово је Србија”. Ја мислим исто као и цео српски народ, а није било боље прилике да то и покажем него као европски шампион и европски рекордер.

Чавићу је жао што није пливао и на 100 делфин. У одличној је форми и уверен је да би и ту јуришао на рекорд.

– И пре него што сам изашао на постоље сви су знали шта пише. Испада да сви знају српски, – нашалио се Чавић, који је показао и да је изузетно духовит. – Не кајем се за оно што сам учинио, а ако у Пекингу будем носио неку мајицу на њој ће писати само ћирилицом, рецимо, „Ипак је Србија”, јер се ту не помиње Косово. Приметио сам да су ме после онога што се догодило на базену сви гледали некако другачије. Било ми је непријатно, јер нисам знао да ли је то због рекорда или због мајице.

Чавић има и амерички и наш пасош. Не очекује никакве проблеме у САД, јер каже да га пливачки свет тамо одлично зна и да ће му веровати да у Ајндховену никога није хтео да увреди.

– Сада ми предстоје припреме за Олимпијске игре. Са својим клубом са Флориде 15. маја идем у Бразил, затим ћу крајем тог месеца пливати на Исланду, па у јуну на „Маре ностра”. Сматрам да имам врло реалне изгледе да у Пекингу освојим медаљу, – оптимиста је Чавић.

Европски првак и рекордер на 50 делфин је рођен у САД, тамо живи и тренира, али је од малих ногу у нашем пливању као члан београдског Партизана. Директор „црно-белих” и његов тренер и менаџер кад плива за Србију Петар Поповић је био с њим и у Ајндховену и ономе што се тамо догађало је казао:

– Чавић за разлику од ЛЕН није послао политичку поруку, него је поручио оно што му је на срцу. У овом тренутку спонзори заслужују да се спомену, а то су: Удружење банака Србије, „Дајрект медија”, Београдска берза и приватна авио-компанија „Принс авиејшн”. Помогло нам је и Министарство за инфраструктуру, а у посебно Олимпијски комитет Србије, који је чврсто стао иза Чавића.

Председник Пливачког савеза Србије Душан Димитријевић је још огорчен Чавићевом казном:

– ЛЕН се бори за увођење политике у спорт, мада говори другачије. Најгоре је што је Чавић спречен да освоји још неку медаљу и можда постави још неки рекорд. Када је било проглашење победника на 50 делфин на јарболу није била застава наше државе и да Чавић није био огрнут правом заставом неко је могао да помисли да је представник неке друге државе, а не Србије.

Наш најбољи пливач ускоро почиње припрем за Олимпијске игре. Уверен је да ће пливачки свет временом да заборави оно што је било у Ајндховену и да ће у њему гледати само пливача

-----------------------------------------

Чавић код Коштунице

Председник Владе Србије Војислав Коштуница примио је првака Европе у пливању Милорада Чавића и истакао да је сјајном победом у Ајндховену ујединио и учинио поносном целу нацију. Рекао је и да је европски шампион својом сјајном победом пред очима целог света високо подигао нашу најдрагоценију истину која гласи: Косово је Србија. Србија се победама, правом, правдом и истином бори за Косово, нагласио је премијер, који је поклонио Чавићу српску заставу са жељом да освоји олимпијску медаљу и подигне српску тробојку на победничко постоље у Пекингу. Европски ссампион је нагласио да му је велика част да се и даље бори и побеђује за Србију. На фотографији Живана Јовановића: Коштуница предаје Чавићу заставу Србије.

(Политика)
Display posts from previous:      


 Jump to:   



View next topic
View previous topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001/3 phpBB Group :: FI Theme :: All times are GMT